ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Nejnovější metodou regulace intenzity pouličního osvětlení se rozhodla šetřit města na Orlickoústecku. Zatímco v České Třebové už se potřebné zařízení delší dobu testuje, v Ústí nad Orlicí má ke zkušební instalaci teprve dojít. V obou městech už noční regulace svítivosti funguje.

V Ústí nad Orlicí je zavedena například na průtahu ulice Cihlářská až po hotel za světelnou křižovatkou. Podle ředitele služeb orlickoústeckého TEPVOSU Petra Hovádka je to zařízení náročné na příkon, regulaci dovoluje pouze v rámci celé větve a další napojení svítidel už neumožňuje. Město proto přešlo na stmívání pomocí speciálních zařízení pro jednotlivá svítidla jednotlivě. To se děje pomocí elektromagnetických a nověji elektronických předřadníků, v ceně od 1500 do 2000 korun. Naprogramovat se dají podle intenzity pohybu osob v dané lokalitě a v různém časovém rozložení.

Testovat se budou v ulici na Výsluní. V České Třebové se tímto způsobem šetří už dva roky, v průměru 45 % finančních nákladů za rok. Jen v ulici Semanínská, kde jsou ve svítidlech elektronické předřadníky také namontovány, činí roční úspora 20 tisíc korun. Spoří se také na Masarykově náměstí nebo podél I/14, v plánu je také sídliště Lhotka. Testovat z pohledu veřejného osvětlení se bude regulační zařízení v České Třebové ještě minimálně rok, aby byl podchycen případný vliv na životnost zářivky.