ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Opět o něco méně budou muset radnice na Orlickoústecku sahat do svých rozpočtů, a to díky příznivé ceně energií a služeb, které se podařilo levně nakoupit. Nákupem na burzách řeší obě města hlavně elektrickou energii a plyn.

Česká Třebová k tomu letos přidala i telefonní služby. U elektrické energie snížila náklady o 800 tisíc Kč, u telefonních služeb o 400 tisíc Kč. V Ústí nad Orlicí zatím poptávali pouze elektrickou energii. Úspora bude činit 300 tisíc korun. Zatímco českotřebovská radnice zůstala i pro tentokrát věrná výběrovým řízením veřejnou dražbou, Orlickoústečtí se rozhodli pro elektronickou aukci. Úspěch by chtěli zopakovat i v budoucnu, a to při hromadném nákupu energií pro celé město.

Podobný záměr, ale bez účasti veřejnosti, si v případě telefonů vyzkoušela Česká Třebová letos, když do objemu požadovaných služeb mobilních operátorů zahrnula i všechna svá zařízení a městem zřizované organizace. Výsledkem je levnější volání a komunikace mezi sebou zadarmo. Do konce roku se obě města pokusí o výhodný nákup ještě jednou. V České Třebové má být předmětem nákupu plyn, v Ústí nad Orlicí telefonní služby.