ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nové rychlovlaky RailJet, vyrobené v Rakousku, které mají jezdit mezi Prahou a Grazem přes Vídeň od prosince příštího roku, se představily na české železnici. V rámci propagační jízdy zastavila souprava ve středu také v České Třebové. Cestující si v tomto rychlovlaku budou moci vybrat ze třech tříd.

Druhou a první třídu doplní ta nejvyšší business s prostornými polohovatelnými křesly s podnožkou. V celém vlaku je standardem elektrická zásuvka či bezdrátové internetové připojení. Součástí soupravy je i restaurační oddíl a speciální koutek pro děti. „Jednotek je sedm. My společně s rakouskými drahami budeme provozovat deset jednotek mezi Prahou, Brnem, Vídní a Grazem.“ řekl pro OIK TV generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

O tom, zda tyto supermoderní rychlovlaky budou zastavovat i v České Třebové, se stále jedná. „Domluvili jsme se, že zahájíme jakési jednání nejenom o tom, aby RailJet zastavoval v České Třebové, ale samozřejmě na druhou stranu aby to mělo nějakou ekonomiku,“ řekl pro OIK TV starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník. „Na pořízení těchto jednotek byly vynaloženy velké prostředky a samozřejmě jsme velmi striktně monitorováni, jak tyto prostředky jsou použity. Pokud obchodní model umožní, tak ano,“ dodal Žaluda. Tyto rychlovlaky vyráběné přímo ve Vídni v současné době jezdí nejen v Rakousku, ale také ve Švýcarsku, Německu a Maďarsku.