ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Poslední sobotní odpoledne v měsíci září se na orlickoústecké Kociánce setkali milovníci čtyřnohých mazlíčku. Akci pod názvem Psí den připravila Kynologická organizace Ústí nad Orlicí. Toto setkání majitelů pejsků, pejskařů a milovníků těchto zvířat, doprovázelo hezké počasí. Zároveň změna místa přispěla i k větší návštěvnosti.

Soutěžilo se v různých disciplínách, probíhaly ukázky či povídání o situacích, kdy pes může pomáhat i lidem. Velmi zajímavou byla ukázka s vodicím psem v akci. Sdružení přátel vodicích psů z Pardubic se soustřeďuje na výcvik psů pro zrakově postižené lidi, kteří je využívají jako zvláštní pomůcku. Takový pes vodí zrakově postiženého po ulici, pomáhá mu obcházet překážky, upozorňuje na schody, obrubníky, přechody, dveře, podává předměty. Mezi další ukázky patřilo vystoupení sportovního výcviku psů. Zde bylo předvedeno několik způsobů výcviků psů. Vyštěkávání, cviky na míček a mnoho dalších cviků, které se učí pod vedením zkušených odborníků. Dále byla připravená soutěž v jednoduché agillity a v psích dovednostech pod vedením Evy Jindrové.

Dvacet pět příchozích mazlíčků spolu se svými pány se zapojilo do této mini soutěže. Pro někoho se překážková dráha stala jednoduchou záležitostí. Jiné pejsky museli uplácet a některým se muselo pomoci, byť i majitel psa musel projít překážky s ním. Došlo i na vyhlášení výsledků, kdy každý pejsek byl odměněn pamlskem. Vítězové převzali hmotný dar. Jako doplňkový program byla připravena výstava psích obrázků, které malovaly děti z mateřských školek z Ústí nad orlicí.