ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Přípravné třídy, respektive stupně, jsou zřizovány v praktických či speciálních školách pro děti se sociálním znevýhodněním, mentálním postižením nebo autismem. Školní rok probíhá od září do června.

Do programu lze zapsat děti od 5 let. V případě odkladu školní docházky i děti sedmileté. Třída je otevřena v případě, že do ní bude zapsáno minimálně 7, maximálně 15 dětí. Výuka probíhá v rozsahu 20 hodin týdně v dopoledních hodinách za účasti pedagoga a jeho asistenta. V přípravných třídách se neznámkuje. V pololetí by děti měly být připraveny k zápisům do prvních tříd povinné školní docházky. Ve druhé části výuky dochází k prohlubování nabytých znalostí.

V právě probíhajícím školním roce má ZŠ praktická Česká Třebová v přípravné třídě 13 žáků, z nichž 2 děti opakují kvůli odkladu povinné docházky podruhé. Speciální základní škola v Ústí nad Orlicí vyučuje v přípravném stupni 8 dětí, 2 byl rovněž doporučen odklad. Předškolákům bez postižení a sociálního znevýhodnění je určen kurz ZŠ Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí. V tzv. Škole nanečisto se 50 přihlášených děti setkává od února do dubna každou středu. Pod odborným vedením si vyzkouší dovednosti a znalosti, které by nastávající školáci měli umět. Kurz mohou navštěvovat rodiče, aby viděli, jak dalece je jejich dítě zralé pro vstup do školy.