ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Každým rokem vychází do ulic a rodin Mikuláš se svou družinou. V obou regionálních městech se našlo dosti dětských hříšníků, kteří podcenili svoji píli ve škole či doma. Díky tomu se dostali na seznam a hrozilo, že si je čerti odnesou do pekla.

Mikuláš se svou družinou zavítal také na některé školy v regionu. My jsme jej zastihli v českotřebovské Základní škole Ústecká, kam chodí na první stupeň každým rokem. Každoročně navštěvuje Mikuláš park Javorku s Pohádkovou cestou. Letos se nesla v duchu pohádky Princezna ze mlejna. Jednotlivé úkoly děti plnily během trasy parkem. U altánku je pak čekal Mikuláš s odměnou.

Ve večerních hodinách poté procházel Mikuláš se svou družinou ulicemi České Třebové a navštěvoval ratolesti přímo doma v jejich prostředí. Kdo měl malou skvrnku na duši, zpytoval své svědomí. Kniha hříchů byla připravená pro každé dítko, avšak Mikuláš v doprovodu s andělem měli pochopení pro každého. Ulicemi města procházel Mikuláš i v Ústí nad Orlicí. Děti procházející kolem nich nemohly odtrhnout oči zejména od čertů. Také zde byli očekáváni v domácnostech rodiči, kteří se snaží zachovat tuto tradici.