ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Tříleté výročí otevření má za sebou orlickoústecký park Kociánka. Jak se měnil z pohledu zeleně a péče o ni, jsme zjišťovali na odboru životního prostředí orlickoústecké radnice. Park Kociánka je netradiční polohou i provedením. Uprostřed města, s průjezdem aut, byla budovaná jako klidová zóna s možností kulturního a sportovního vyžití. Parkovou úpravu měla zajistit zeleň v mobilních betonových květináčích ve tvaru kruhu.

Nad úroveň země jich zde bylo v různých průměrech instalováno a podle projektu osázeno 128. Nakonec si osázení vyžádalo ještě o dalších 600 ks rostlin více, protože autorem projektu rozpočítaných 55 ks na kruh a 2 a kousek traviny na nádobu, se v praxi zdálo jako nedostatečné. I tak námi oslovení lidé většinou více zeleně na Kociánce postrádají. Hned první zimy ukázaly, jaké panují v nádobách extrémní podmínky.

Velká část trvalek vymrzla, v létě pak pod rozpáleným kačírkem zasychají a musejí se vysazovat znovu. Jen v letech 2011 – 13 jich bylo z tohoto důvodu znovu osázeno více jak 1100. Podle záměru projektanta se měly kruhy osazovat letničkami ve vyjímatelných kontejnerech. To by podle propočtů města za dobu tří let znamenalo dalších 900 tisíc korun. Trvalkami proto šetří náklady i rozpočet.