ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecký nadační fond Zelené Oustí začíná plnit svůj účel. V květnu Správní rada rozhodla o poskytnutí požadovaných příspěvků. Určeny jsou na ozdravění a rekonstrukci městské zeleně v rámci sídliště Štěpnice.

Podle předsedy Václava Kličky rozhodovala Správní rada od roku 2011, kdy fond z iniciativy města vznikl, o poskytnutí peněz už čtyřikrát. V loňském roce to bylo na úpravu zeleně okolo I/14 A V Kerharticích, podporou roku 2013 je již zmíněná revitalizace konkrétních zelených ploch u vybraných panelových domů na sídlišti Štěpnice. Celkem je jich šest a rozdělí si téměř 450 tisíc korun.

Zároveň se fond postupně naplňuje, většinou od těch, kdo mají zeleň ve správě nebo chce podpořit její obnovu. Takto k vstupním 558 tisícům od jednoho z orlickoústeckých výrobců např. přibyla slíbená částka od bytového družstva. Na zahájení naposledy schválených projektů by mělo dojít ještě letos, během června až října. Zároveň už mohou subjekty u Nadačního fondu začít žádat příspěvky na projekty nové. V případě sídliště Štěpnice podpořilo Zelené Oustí projekty částkami 40 až 117 tisíc korun. Příjemcům by měly uhradit 50 % nákladů z předpokládané ceny projektu. Celkově tím byl objem peněz fondu vyčerpán z ¼.