ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ke svému závěru spěje po roce a půl rekonstrukce čistírny odpadních vod v Ústí nad Orlicí. Poté, co byla dokončená a do předčasného užívání předaná největší čistírenská stavba, soustředí se stavbaři na přestavbu posledního z původních objektů. Stavebně je podle hlavního stavbyvedoucího téměř vše hotovo.

Z původních objektů už jsou všechny zrekonstruované, vystrojené novou technologií a testované v předčasném užívání. Na objektech jako plynová kotelna nebo kalové hospodářství se pak intenzívně pracuje na dokončení. Stavebně živo je už jen na posledním z čistírenských objektů – bývalé aktivační nádrži, která je přebudovávaná na nádrž regenerační. O tom, jaké práce zde budou v nejbližší době prováděny, výmluvně hovoří množství složených železných prutů.

Použity budou při betonování, na které nyní dělníci objekt připravují. V současném dokončovacím rytmu pojede stavba až do poloviny dubna, kdy přijdou na řadu terénní úpravy a komunikace. Vše by mělo pokračovat tak, aby ve stanovený termín, 31. května letošního roku, mohla čistírna vítat ty, kteří ji loni v červenci poklepem na základní kámen zahajovali, a to jako moderní, upravený a evropským normám odpovídající čistírenský objekt.

[serialposts]