ČESKÁ TŘEBOVÁ – Hostitelem Mistrovství mládeže a juniorů ve sportovní kynologii se poprvé stalo město Česká Třebová. Sraz si na něm dali nejlepší závodníci republiky, kteří se nominovali z krajských kol soutěže. V průběhu tří dnů se svými čtyřnohými svěřenci porotě dokazovali, jaký je mezi nimi respekt i souhra.

Mistrovství jsme navštívili ve druhém soutěžním dni. Na travnaté ploše stadionu pod Jelenicí právě dobíhalo vyhledávání a zadržení pachatele. Byla to jedna ze tří disciplín se zaměřením na poslušnost, stopy a obranu, kterou museli závodníci během tohoto mistrovství absolvovat. Samotný zásah na pachatele byl postaven na samostatné práci vodiče se psem, za bedlivého dozoru zkušeného porotce. Jak splňovala nastavená pravidla, se soutěžící dozvídali hned vzápětí. Za dobu, kterou jsme na stadionu strávili, se jich o bezchybný zásah pokusilo hned několik.

Horní hrací plocha stadionu pak byla vyhrazená soutěži v poslušnosti psa. Ta spočívala v bezchybném plnění nejrůznějších povelů a provedení požadovaných úkolů. Právě zde se nejvíce projevila souhra mezi psovodem a psem. Nakonec z třídenního klání nejlépe vyšla Jana Kubešová s Jordanem Kateko z Dobrušky a získala titul Mladý mistr. Titul Juniorský mistr putoval do Jablonce nad Nisou. Poháry byly přichystány také pro Nejlepšího stopaře, Nejposlušnějšího psa a Nejlepšího obranáře.