ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kulturní dům před nedávnem hostil “Reprezentační ples ZUŠ”, který odstartoval cyklus akcí, jimiž si tento vzdělávací ústav připomíná 80. výročí svého založení. V zástupu gratulantů nemohl chybět starosta města. “Já základní uměleckou školu považuji za jeden z klenotů našeho města. Ta škola má neskutečně široký záběr, má hodně talentu, ale samozřejmě s tím souvisí i vynikající pedagogický sbor, a protože je pedagogický sbor relativně mladý, tak si myslím, že má škola před sebou úžasnou budoucnost, takže já ji tu úžasnou budoucnost samozřejmě přeji,” řekl Petr Hájek.

Program oslav počítá s celkem devíti událostmi. V první polovině roku mezi nimi nebudou chybět akce jako “Tančíme pro radost”, “Minifestival literárně-dramatického oboru” či “ZUŠ Open”.

Škola, která v poslední době vychovala violoncellistu Matyáše Kellera, houslistku Hanu Jasanskou nebo kytaristku a flétnistku Hedviku Švendovou, bude mít co nabídnout i letos na podzim, kdy se uskuteční několik koncertů. “Ten první zářijový bude věnován našim vynikajícím učitelům právě z historie naší školy, bude to pocta těmto učitelům. Další koncert říjnový bude z našich vynikajících absolventů,” uvedl ředitel ZUŠ Jaroslava Kociana Jiří Tomášek.

Vše vyvrcholí v únoru roku 2020. “Budeme premiérovat zpěvohru autorů Jiřího Zajíčka a Josefa Vondráčka v Roškotově divadle a kde vlastně budou na tom večeru spolupracovat všechny naše čtyři obory,” sdělil OIK TV Jiří Tomášek.

Hudební, literárně-dramatický, výtvarný a taneční obor navštěvuje téměř 900 žáků.