ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na konci ledna vyjela na rychlíkovou linku mezi Brnem a Prahou nová jednotka vlaku. Mezi cestující se zařadil i štáb OIK TV, který se první jízdy moderního stroje zúčastnil mezi stanicemi Česká Třebová a Ústí nad Orlicí.

Na sklonku prvního měsíce roku 2016 byli cestující čekající na rychlík 872 z Brna do Prahy svědky a následně přímými účastníky první jízdy nové soupravy pod názvem InterPanter. “V letech 2015-2016 pořizujeme zhruba 200 nových a modernizovaných vozů pro dálkovou dopravu, a tak i cestující, kteří jezdí těmito spoji do práce, na obchodní jednání nebo do školy, se mohou svézt novými vlaky,” řekl člen představenstva Českých drah Michal Štěpán.

Stejně jako ostatní pasažéři, i my jsme se s kamerou během jízdy do Ústí nad Orlicí seznámili s vybavením moderní jednotky. Ta může přepravit 200 až 350 sedících cestujících. Největší změna kvality rychlíkových spojů od roku 1989 má zvýšit komfort jejich cestování. “Cestující se zde setká s připojením na internet, samozřejmostí je také audiovizuální systém, koženkové sedačky byly nahrazeny polohovatelnými polstrovanými sedačkami,” uvedl Michal Štěpán.

    První soupravu nízkopodlažního vlaku, který by měl být přístupnější pro maminky s kočáry nebo lidi s handicapem, národní dopravce nasadil koncem ledna. Během prvního pololetí letošního roku bude na lince mezi Brnem a Prahou jezdit 8 moderních jednotek.