Valentýnské odběry v Ústí nad Orlicí

PARDUBICKÝ KRAJ – V Orlickoústecké a v Pardubické nemocnici se odebírala „valentýnská“ krev. U příležitosti svátku zamilovaných se konala tradiční akce, jejímž cílem je přilákat nové zájemce o dárcovství nejcennější životní tekutiny. Tentokrát se dárcovské registry rozrostly o 27 jmen dárců, kteří si prožili svou premiéru na odběrovém lůžku. Celkově se do Valentýnských odběrů krve zapojilo 145 lidí.

„Snažíme se získat nové dárce, kteří budou na odběry krve docházet pravidelně. To je pro nás důležité. Ze statistik víme, že zhruba dvě třetiny prvodárců z valentýnské akce se k nám vracejí na další odběry. Budeme velice rádi, když tomu tak bude i v případě prvodárců z letošního ročníku náboru,“ řekla primářka hematologicko-transfuzního oddělení Orlickoústecké nemocnice Dagmar Nechvílová.
Oproti minulým letům však na odběrové sály zamířilo o něco méně dárců. „Počty jsou nižší. Svou roli mohlo sehrát období chřipek nebo termín těsně po jarních prázdninách a po návratech lidí z hor,“ domnívala se primářka transfuzního oddělení Pardubické nemocnice Helena Geierová a dodala: „Máme však zkušenost, že tyto náborové akce mají dozvuk v podobě zvýšeného zájmu prvodárců při následujících odběrových dnech. Věříme, že tomu tak bude i letos. Určitě kdykoliv rádi přivítáme nové zájemce o dárcovství krve.“

Ve dvou se to lépe táhne
Do Orlickoústecké nemocnice při čtrnáctém pokračování této náborové akce přišlo na svatého Valentýna darovat krev 85 dárců. Dvacítka z nich úplně poprvé. „Myslím si, že lidé o dárcovství krve většinou nehledají informace sami od sebe, ale někdo je k té myšlence musí přivést,“ prozradila v pátek během odběru prvodárkyně Michaela. Její slova se hned během dopoledne potvrdila. Ve většině případů totiž nepřišli prvodárci sami, ale v doprovodu svých partnerů, příbuzných nebo kamarádů. Jedním z nich byla i paní Monika. „Manžel už mě dlouho přemlouval, přišli jsme dnes spolu a přidala se i švagrová. Oni už ale chodí pravidelně. Já jsem si vyzkoušela, že odběr nebolí. Všichni jsou tady hodní a příjemní, tak budu chodit i dál. Když někomu pomůžu, tak to je jen dobře,“ řekla prvodárkyně přímo na odběrovém křesle. Na svůj první odběr krve vyrazil i pan Dominik. Ten přišel v doprovodu manželky, která sama darovala krev poprvé před pár lety právě během Valentýnských odběrů. „Chtěl jsem se také dozvědět něco o svém zdravotním stavu, jakou mám krevní skupinu a bavili jsme se o darování krve už dříve s kolegy v práci, tak jsme teď tady,“ dodal.

Sedmička nováčků
Následně se „valentýnská“ krev odebírala během pondělního dopoledne na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice, kde se konal devátý ročník této tradiční náborové akce. Na odběrových lůžkách se postupně prostřídalo 60 dárců nejcennější životní tekutiny. Sedm z nich absolvovalo svůj první odběr v životě.
Premiéru měla třeba Jana Horáková z Choltic. O dárcovství krve přemýšlela již delší dobu. Ostatně příklad má ve své rodině, pravidelným dárcem je její tatínek. „Já jsem zatím darovala dvakrát vlasy. Ale chtěla jsem jít i darovat krev. Kolegové z práce chodí, tak jsem se rozhodla, že půjdu také. Jsem moc ráda, že jsem tady. Mám z toho dobrý pocit,“ řekla Jana Horáková.
Na odběrové lůžko na transfuzním oddělení se chce vracet pravidelně. „Určitě to mám v plánu. Tedy pokud to půjde. Mám totiž hrozně úzké žíly. Ale doufám, že aspoň jednou za rok bude možné darovat krev,“ řekla Jana Horáková po své odběrové premiéře.

Valentýnští patroni
Valentýnské odběry krve měly opět své patrony. V Orlickoústecké nemocnici se této role již tradičně zhostil senátor Petr Šilar, nábor dárců v Pardubické nemocnici podpořili místopředsedkyně Senátu Miluše Horská a první náměstek hejtmana Roman Línek. Záštitu nad oběma akcemi měl rovněž krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. Většina z nich valentýnské odběry opět podpořila aktivně darováním krve.