ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecká nemocnice každoročně pořádá akce, které mají přilákat nové dárce krve. Ta únorová je motivovaná svátkem sv. Valentýna a letos se konala již poosmé. Letos lidé na valentýnské odběry slyšeli. Do čekárny transfúzního oddělení Orlickoústecké nemocnice jich přišlo opět o něco více než v předchozích letech.

A většina byla mladých. Akce má název Kdo miluje, daruje krev a za úkol má přilákat prvodárce. To se podle primáře Jiřího Řezníčka dlouhodobě daří. Samotný odběr trvá od 5 do 10 minut. Předtím se ještě musí krev nových dárců otestovat, jestli má dostatek krvinek. V případě kladného výsledku následuje postup do odběrové místnosti, kde dárce usedá na odběrové křeslo k darování krve.

Část krve jde přímo k příjemci, krevní plazma se pak používá například při poruchách srážlivosti, ale větší množství odebírá farmaceutický průmysl, kde se zpracovává na některé speciální léky. Letos valentýnské odběry krve navštívilo rekordních 77 dárců, z nichž 28 darovalo krev poprvé.