ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V mnoha školách po celé republice se o prázdninách po chodbách nepohybují dětí ale řemeslníci, kteří mají plné ruce práce s opravami. Již za necelý měsíc musí být budovy na školáky ale opět připraveny. Jinak tomu není ani v Ústí nad Orlicí.
Například v Mateřské školce U skřítka Jasánka v Nerudově ulici se po mnoha letech dočkali vytoužených oprav. “Děláme naprosto nové sociální zázemí pro děti, novou šatnu, novou ložnici a na půdě, na půdním prostoru děláme novou kancelář,” řekla Miroslava Vítová, ředitelka MŠ U skřítka Jasánka. Díky změně prostorového využití budovy budou mít děti i personál více prostoru. Proběhne také výměna střešní krytiny. Celá rekonstrukce je hrazena z rozpočtu města a vyjde na zhruba jeden milion šest set tisíc korun.
Na Základní škole Třebovská v Hylvátech došlo k opravě sociálních zařízení na prvním stupni již v minulých letech. “O letošních prázdninách se na naší budou škole kompletně rekonstruovat sociální zařízení na druhém stupni. Sociální zařízení chlapců a děvčat v prvním a druhém patře. Dále na celé škole proběhnou výmalby některých tříd, chodeb a prostor sociálního zázemí,” sdělil OIK TV Pavel Svatoš, ředitel ZŠ Třebovská. Tato rekonstrukce je vyčíslena na více než jeden milion šest set tisíc korun a z větší části si tuto částku hradí škola ze svého rozpočtu. Určitou částí ale přispěje také město.
Základní školu Komenského čeká o prázdninách stěhování počítačové učebny nebo úprava bytu po školníkovi, kde vznikne tzv. multifunkční místnost. Menší opravy probíhají prakticky ve všech školských zařízeních a děti v Ústí nad Orlicí se tak mohou těšit na nový školní rok v novém prostředí.