ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Za pět desítek let se toho dá stihnout mnoho. Například v Mateřské škole Klubíčko byly za tuto dobu na školní docházku připraveny zástupy dětí. Nejen na ně zavzpomínaly bývalé učitelky, které s těmi současnými přišly oslavit pomyslné 50. narozeniny školky.

Desítky gratulantů přivítala mateřinka, která byla před půlstoletím otevřena v ulici Dělnická. Sídlo zůstalo zachováno, ale změnil se název a v průběhu let i ředitelka školky. “Já si velice vážím toho, že můžu být u takového slavného výročí založení školky. A to, že přišli téměř všichni pozvaní, to je něco nádherného,” sdělila OIK TV ředitelka Jana Lukesová.

Příchozí mohli zhodnotit, jaký kus cesty školka ušla. “Hodně se to zde změnilo, ale bylo to tu hezké. Já jsem tady ještě kdysi kopala na zahradě a dělala jsem terénní úpravy, protože to nebylo dodělané,” zavzpomínala bývalá učitelka Marie Michálková.

Historie a současnost se během odpoledne neustále prolínaly. Tak jako v případě vystoupení dětí a vzpomínek starosty města Petra Hájka. “Já jsem se našel na fotografii, jak tady coby asi pětiletý chlapec stojím v rámci besídky,” poznamenal s úsměvem Petr Hájek.

Co by to bylo za narozeninovou oslavu, kdyby při ní chyběl dort. Ten byl vyveden jako model školky, kterou by její současné vedení chtělo i nadále zlepšovat. “Vymýšlíme proto různé věci, jak tedy uvnitř, že jsme vyměnili nábytek, tak také vymýšlíme nové programy pro děti,” uvedla ředitelka školky Jana Lukesová.

Dalšímu rozvoji mohou pomoci i ti, kteří se onoho slavnostního dne proměnili ze zřizovatelů v gratulanty. “Školce jsem popřál, aby pokračovala v té nastolené koleji, aby měla v příštím roce například už nový kabát, protože vím, že školka by si zasloužila novou fasádu,” řekl starosta města Petr Hájek.

Pokud se zmíněné přání podaří zhmotnit, mohl by to být důvod k další oslavě.