ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Včasná diagnostika je v případě onkologických onemocnění základním předpokladem k úspěšné léčbě. Díky daru, který získalo urologické oddělení Orlickoústecké nemocnice od Nadačního fondu Muži proti rakovině, budou zdejší lékaři vybaveni přístrojem, který brzkému odhalení těchto onemocnění pomáhá.

V Orlickoústecké nemocnici dnes zástupci Nadačního fondu Muži proti rakovině předali nové automatické dělo pro biopsii měkkých tkání v hodnotě třicet tisíc korun. Dělo slouží k odběru měkkých tkání, tedy například prostaty, jater či ledvin, a to pod ultrazvukovou kontrolou. Lékařům urologického oddělení bude pomáhat především při diagnostice rakoviny prostaty.

„Vzhledem k tomu, že počet pacientů, kterým provádíme biopsii prostaty, stoupá, rozhodli jsme se využít nabídky nadačního fondu a podali žádost do grantového řízení,“ vysvětlil primář urologického oddělení Orlickoústecké nemocnice Martin Novák. „Na oddělení jsme měli do nynějška k dispozici pouze jedno bioptické dělo. V případě jeho poruchy bychom museli potřebná vyšetření odkládat. Jsem proto rád, že se nám podařilo získat další automatické dělo, které umožní zvýšit množství prováděných biopsií a tím i záchyt rakoviny prostaty zvlášť v raném stadiu,“ dodal primář Novák.

„Bioptické dělo získala Orlickoústecká nemocnice od Nadačního fondu Muži proti rakovině díky grantovému řízení na přístrojové vybavení urologických pracovišť. Nadační fond v této výzvě přijal třináct žádostí, z nichž podpořil pět. Mezi nimi právě naši nemocnici,“ řekl náměstek léčebné péče Orlickoústecké nemocnice Karel Kohoutek.

„Dar Orlickoústecké nemocnici je jedním z reálných výsledků loňské finanční sbírky Movember. Celosvětově úspěšná kampaň každý listopad upozorňuje na problémy mužského zdraví spojené zejména s nebezpečím rakoviny prostaty a varlat,“ uvedl Jiří Hofreitr, koordinátor kampaně Movember v České republice a zástupce Nadačního fondu Muži proti rakovině, který bioptické dělo předal do rukou primáře Nováka. „Peníze, které v rámci České republiky vybereme, jsou prostřednictvím Nadačního fondu Muži proti rakovině použity právě na vybavení onkourologických pracovišť, financování a podporu výzkumu, stipendia a stáže mladých lékařů. Dále podporujeme rozšiřování léčebných možností, osvětový program včetně vydávání a distribuce specializovaných publikací pro pacienty a jejich rodinné příslušníky. Jsme opravdu rádi, že jsme v letošním roce mohli pomoci i Orlickoústecké nemocnici,“ řekl Jiří Hofreitr.

Mgr. Kateřina Semrádová
vedoucí oddělení komunikace a marketingu
tisková mluvčí
Nemocnice Pardubického kraje, a. s.