ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nejen školáci mají v těchto dnech prázdniny. Ty si mohou užívat i absolventi Univerzity třetího věku. Její loňský ročník byl slavnostně ukončen v polovině května, kam se vrátíme s následujícím příspěvkem.

Obřadní síň Městského úřadu Česká Třebová se zaplnila těmi, kteří využili nabídku Domu dětí a mládeže Kamarád a zapojili se do některého z kurzů. Ty ve školním roce 2018/2019 absolvovalo více než 80 lidí. Jim i organizátorům vzdala hold starostka města Magdaléna Peterková. “Já bych v první řadě vyjádřila uznání paní ředitelce DDM Janě Endyšové, díky které Univerzita třetího věku funguje a těší se takové oblibě, jaké se těší. A samozřejmě všem seniorům patří také velké uznání,” zaznělo z úst starostky města Magdalény Peterkové.

Příchozí byli za své úsilí, které vynaložili v rámci přibližně dvacítky kurzů, odměněni certifikáty a možností podpisu do pamětní knihy města. Tyto pocty nikdo neodmítl, ale tou asi největší získanou hodnotou byly nové vědomosti a také kontakty. “Já jsem absolvovala kurz psychologie. Nejvíc mě na tom zaujalo za prvé tedy, že jsme se něco dozvěděli, vytříbili jsme si trošku myšlenky, to za prvé. A za druhé jsem se poznala s lidmi,” sdělila OIK TV absolventka Vlasta Veselá. “Jmenuje se ten kroužek ´Sklo a cín´, vede ho paní Hana Milerová. Je to vynikající lektorka a mně se tam moc líbilo,” uvedla absolventka Eliška Paculová. “Bylo to super. Chodili jsme na jógu a chodili jsme na homeopatii,” řekla absolventka Zdeňka Šosová.

Jakmile byl zakončen letošní cyklus, někteří už přemýšleli o tom dalším. “My jsme se zaměřili na tu psychologii a teď jsme dávali do dotazníku různé podněty, o co bychom to chtěli obohatit, tak doufejme, že se to zapracuje do příštího roku,” prozradila Vlasta Veselá. “Já mám hrozně ráda sklo a mám ráda korálky, tak pokud bude něco v tomhle smyslu, tak určitě budu chodit,” měla jasno Eliška Paculová.

Nový školní rok Univerzity třetího věku by měl být zahájen v říjnu.