ČESKÁ TŘEBOVÁ – Volnočasové aktivity v České Třebové pořádá zdejší Dům dětí a mládeže Kamarád nejen v Sadové ulici. Kroužky se konají i v útrobách některých místních základních škol a ve Vyšší odborné a Střední škole technické. Různých volnočasových aktivit se účastní 775 zájemců od dětí předškolního věku až po dospělé. “Celkem nabízíme 74 kroužků pro děti i dospělé, ale ještě k tomu připočtu zájmové kurzy Univerzity třetího věku. Těch máme celkem sedmnáct,” řekla Jana Endyšová.

Zájem je o kroužky různých zaměření, například o jazykové, výtvarné nebo sportovní. V tomto školním roce je k dispozici i pár nových, jeden z nich se nazývá Děti na startu. “Ten je vlastně zapsaný pod celorepublikovým projektem a týká se sportovní průpravy dětí předškolního a mladšího školního věku,” představila Jana Endyšová. Jiné se ve spolupráci s VDA zabývají Základy robotiky, Železničním provozem a řízením dopravy nebo Hrátkami se dřevem. Děti od druhé třídy mohou navštěvovat kroužek Compík, kde se učí pracovat s počítačem. “Je to fajn, že se něco přiučím, mám tady kamarády a osobně sem rád chodím, protože mám takový volno od školy,” řekl Kryštof Smola. Proniknout do tajů sportovního rybolovu mohou zájemci v kroužku Rybáři. Po seznámení s teorií se jeho členové vydají sbírat zkušenosti i při samotném rybolovu. “Mě to tady hrozně baví, protože máme dobrý vedoucí a moje nejoblíbenější ryba je lín obecnej, protože jiným jazykem to je Tinca tinca,” dodal Daniel Mašek. Kroužek Malý vědec nabízí možnost být svědkem experimentů a seznámit se s fyzikálními či chemickými zákony. “Líbí se mi tu a ještě jsme dělali třeba, že jsme dělali sopku. Ještě, že jsme dělali takovej vodopád,” vyprávěl Kuba Voleský. Novým znalostem se mohou příchozí přiučit i v kroužku Letecký modelář. V něm mají děti možnost pracovat i se svými rodiči, čehož využívají zejména tatínci. Dohromady staví různé modely letadel všech volných kategorií, se kterými se následně mohou účastnit i soutěží. “Největší zájem je o taneční kroužek street dance, tančí tam na nějakých dvacet dětí, taktéž je na tom vlastně divadelní kroužek, tam máme asi dvacet čtyři zájemců,” sdělila nám Jana Endyšová.

Dospělí navštěvují kroužek šití na šicích strojích, keramiku nebo se mohou učit španělsky. Zájmové aktivity se cenově pohybují zhruba od pěti set po dva tisíce korun.