LANŠKROUN – Město Lanškroun ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Damián a Rodinným centrem Dětský svět otevřelo ve školním roce 2018 a 2019 první ročník Akademie třetího věku. Různě zaměřené kurzy probíhají od října letošního roku do dubna toho příštího. Tímto souborem deseti zájmových aktivit pro seniory navázali na Univerzitu třetího věku, která se konala minulý rok.

Senioři se mohou zapojit do aktivit, které běží v různých intervalech. Zájem je oproti podobným kurzům z minulosti větší. “Měli jsme nějakých 30 chodících seniorů. V tuto chvíli, když jich máme 3x tolik, tak to ukazuje, že vlastně tato aktivita ve městě Lanškroun chybí a pravděpodobně se to seniorům líbí,” řekla nám ředitelka Domu dětí a mládeže Damián, Iva Skalická. Některé kurzy se organizátorkám podařilo otevřít zcela bezplatně, jiné si senioři musí platit.

Nabídka tohoto typu vzdělání je různorodá. K dispozici mají senioři počítačový či kreativní kurz. “Teď jsem se s radostí zapojila do dalšího pokračování, protože mě baví tvořit, poznávat nové techniky a doma bych sama se do toho nepustila, když nevím jak.” “Mezi děvčatama je to tady prima, fajn, líbí se mi to tady.” “Já už jsem se přihlásila loni, do toho nultého ročníku, a protože mám taky ráda ruční práce, samozřejmě kolektiv, poznat další přátele a známé a pod odborným dohledem se daleko líp tvoří.” Sdělily nám účastnice kurzů. Další zájemci cvičí jógu nebo pronikají do tajů kváskového pečení. Zájem je také o výlety s “Výletovníkem”. “Kde pořádáme pro seniory výlety, například po městě Lanškroun nebo chceme zavítat, také do jiných okolních měst, například v prosinci pojedeme do Olomouce na trhy a na prohlídku Svatováclavské katedrály,” dodala Iva Skalická. Senioři mohou docházet i na besedy s odborníky na různá témata, absolvovat kurz angličtiny nebo trénovat paměť. “To je velmi zábavná forma, ne že by se ta paměť prudce vylepšila, ale ten mozek se učí myslet úplně jinak, v širších souvislostech a je při tom velká zábava,” řekla účastnice kurzu trénování paměti. Od příštího roku budou moci upravovat fotografie a učit se ovládat chytré telefony.