foto: ZŠ Třebovská, Ústí nad Orlicí

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Komplikované situaci v souvislosti se šířením koronaviru čelí už druhý týden celé české školství. Řada pedagogů i provozních pracovníků se snaží jít příkladem a věnuje se dobrovolnické činnosti. S ohledem na akutní nedostatek ochranných prostředků je jednou z vítaných forem pomoci šití roušek, do kterého se některé ústecké školy se zapojily již v pondělí dopoledne. A zdejší umprumka také nezůstává stranou dění.

Sklady vyprázdnili ve čtvrtek ráno

V prostorách základní školy Třebovská se intenzivně šije od 16. března a stejně tak je tomu v nedaleké Mateřské škole Pod Lesem. „Vyrobené roušky odevzdáváme denně v odpoledních hodinách na městský úřad, kde jsou dále distribuovány. Využívá je například centrum sociálních služeb či senior doprava,“ popisuje situaci ředitel školy Pavel Svatoš.

Orlickoústecká umprumka se rozhodla vypomoci dobrovolníkům kvalitní bavlnou a plátnem, které má ve svých skladech. Podle slov ředitele SŠUP Zdeňka Salingera byly ve čtvrtek ráno expedovány stovky metrů materiálu. A jeho kolega ze ZŠ Třebovská Pavel Svatoš potvrzuje, že je to za současné situace pomoc vítaná. „Pokud by kdokoliv z dalších dobrovolníků měl zájem, může si materiál v prostorách ZŠ Třebovská vyzvednout,“ doplňuje ještě ředitel.

Kontaktní osoba: Mgr. Pavel Svatoš (736 601 052)