DOLNÍ A HORNÍ ČERMNÁ – Prostřednictvím “Stromu splněných přání” měli lidé možnost obdarovat děti z dětských domovů. Spolu se zástupci Českého červeného kříže jsme navštívili Dětský domov v Dolní a Horní Čermné, kde se předávalo sto dárků. Ty zbylé našly své majitele v Žampachu, Potštejně a Anenské Studánce. “Jsme moc rádi, že se nám každoročně daří plnit dětská přání a to jenom díky prostřednictví dárců, kteří ty dárky splní těm dětem,” řekl člen ČČK Jiří Preclík.

Zástupci Českého červeného kříže naaranžovali balíčky pod stromeček a postupně si děti vyvolávali. Ty si dárek musely zasloužit. Některé byly zkoušené z českého jazyka, jiné zpívaly, říkaly básničky a jeden odvážlivec komunikoval v anglickém jazyce. Po rozdání se děti vrhly na rozbalování.

“Dostala jsem hru, spoustu hygieny a prostě mám z toho radost.” “Mám z toho velkou radost, dostala jsem čistící kosmetiku, dostala jsem šampón, balzám a rozprašovač.” “Tak já jsem dostal sluchátka.” “Já jsem dostal dvě trička a jeden batoh a jsem hodně rád.” “Nejvíc mě potěšilo, že jsem dostala dvoustovku v peněžence a lak, vak značkovej, ponožky, sladkosti a kosmetiku.” “Dostal jsem sluchátka a antibakteriální ponožky,” podělily se s námi děti o své nadšení.

“Já si říkám, že někdy před Vánoci je dobře, že se v lidech hne něco dobrého, ale nejvíc mě dojala věta v jednom přáníčku: “Denisko, děkujeme za to, že jsme Tě mohli obdarovat.” Takhle je to správně.” sdělila nám ředitelka Dětského domova Stanislava Švarcová. Pokud se někomu možnost obdarovat děti bez domova zalíbila, nemusí čekat až do dalších Vánoc. “Kdyby někdo chtěl pomáhat dětem z dětských domovů i mimo Vánoce stačí, když se do dětského domova ozve a cestu k té pomoci určitě společně najdeme,” dodala Stanislava Švarcová.

Dárci splnili veškeré dětské tužby, které se na Stromech splněných přání nacházely. Celkem jich bylo sto sedmdesát sedm.