ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Stará budova hlavního nádraží je součástí města od roku 1874, tedy již 142 let. V průběhu roku 2010 měla být ale zbourána. Proti se postavila část veřejnosti a  občanské sdružení Nádraží nedáme. “Vždycky, když něco zboříte, tak už to nikdy znovu nepostavíte, je to nenahraditelná ztráta a my jsme byli přesvědčení o tom, že to má smysl a cenu za tu budovu bojovat do krve,” říká Martin Kadrman.

Od záměru zbourat budovu se nakonec upustilo a došlo k výstavbě nové nádražní haly na jiném místě. V květnu 2015 zachránci iniciovali veřejný prodej budovy. Na konci října 2015 založili společnost Oustecké nádraží s.r.o. a ve dvoukolové soutěži uspěli s nejvyšší nabídkou, kdy mezi sebou vybrali 1 450 000,- Kč.

Návštěvníci měli nyní poprvé za 142 let jedinečnou možnost prohlédnout si budovu od sklepa včetně krytu civilní ochrany, přes zázemí drah, až po byty a půdu.

Momentálně probíhají jednání o budoucím využití prostor starého nádraží i s městem Ústí nad Orlicí. “Město s novým vlastníkem chce úzce spolupracovat, shodli jsme se, že prvním výstupem té spolupráce bude, že město Ústí nad Orlicí zakoupí v hodnotě padesáti tisíc korun deset litinových laviček, litinových z toho důvodu, aby se k této budově svoji podobou hodily,” sdělil OIK TV Petr Hájek.

Podle plánů nových vlastníků budovy by cestující měli mít možnost v nejbližší době využít malou knihovnu, nebo si čekání na vlak zkrátit hrou na piano. Výhledově by měl být dispozici také kadeřnický salón nebo pekárna.