ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Bývalá nádražní budova v Ústí nad Orlicí, jejíž stavba se datuje do druhé poloviny 19. století a která byla vyhlášena kulturní památkou, bude mít nového majitele. České dráhy, které byly majiteli budovy a které ji plánovaly zbourat s výstavbou nového nádraží, ji nakonec nabídly k prodeji. Do užšího kola se dostaly dva zájemci.

Prodej za 1,45 miliónů nakonec správní rada Českých drah posvětila společnosti Oustecké nádraží. Za ní stojí lidé, kteří se zasloužili o to, že budova stále stojí a nebyla podle plánů zbourána. “My jsme rádi, že dozorčí rada Českých drah vybrala naší nabídku jako nejvhodnější, protože k té budově máme logicky velmi hluboký vztah,” řekl pro OIK TV jednatel společnosti Oustecké nádraží Martin J. Kadrman.

Mimo Martina J. Kadrmana je ve společnosti také například dokumentaristka Olga Sommerová. Spolu s dalšími založili “Petici proti demolici nádražní budovy v Ústí nad Orlicí” ve druhé polovině roku 2008. Od té doby se jim podařilo nejen budovu zachránit, ale také ji dostat na seznam památek. “My bychom tam určitě chtěli otevřít restauraci, chtěli bychom se dohodnout s některou z firem na prodeji základních potravin a pečiva,” řekl Kadrman.

I když samo město Ústí nad Orlicí nakonec o koupi této nádražní budovy neprojevilo zájem, hodlá s novým majitelem úzce spolupracovat. “Dopředu jsem vždycky avizoval, že město bude chtět novému vlastníkovi jít naproti v té podpoře, ale ta podpora bude samozřejmě znamenat jenom podporu v rámci grantových programů, které město každoročně zveřejňuje, řekl pro OIK TV starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

V současné době čeká společnost Oustecké nádraží na oficiální vyrozumění od Českých drah a na návrh kupní smlouvy. “Já jsme přesvědčen o tom, že bychom do jara celou věc mohli mít vyřešenou. Takže myslím si, že nějaké znatelné změny by cestující mohli poznat až někdy v květnu nebo začátkem léta,” řekl Kadrman.

Pokud půjde vše, jak má, mohli by se cestující s novou podobou památkově chráněné nádražní budovy v Ústí nad Orlicí postupně seznamovat za několik měsíců. První zájemce o pronájem bydlení v horních partech se již našel.