ČESKÁ TŘEBOVÁ – Městská knihovna praskala ve švech. Plánované pomyslné uvedení do života knihy nazvané “Česká Třebová a Velká válka 1914-1918” přilákalo zástupy lidí. Příchozí se nejprve mohli zaposlouchat do tematicky laděného hudebního vystoupení. Došlo také na několik slov od starostky Magdalény Peterkové.

Ve středu zájmu však stála jiná osobnost, tedy historik Martin Šebela. Autor se ve své nové publikaci, jež byla během podvečera pokřtěna, zaměřil na to, čím vším si v době 1. světové války museli Českotřebováci projít. Hlavní inspirací a zároveň zdrojem byly ego dokumenty, které v současnosti téměř vymizely. “V těch dopisech a lístcích polní pošty tam jsou informace z obou stran, ze zázemí i z fronty. Třeba v tom dobovém tisku tam jsou zase ve třicátých letech bohatě zastoupeny vzpomínky třebovských legionářů,” sdělil OIK TV autor knihy Martin Šebela.

Válečné hrůzy byly v minulosti popsány jak odborně, tak beletristicky, ale Martin Šebela se v knize o šesti stech stránkách v podstatné míře věnuje také každodennímu životu lidí, kteří sice nenarukovali, ale rozhodně neměli na růžích ustláno. “Byl veškerý nedostatek potravin, textilu, ošacení, obuvi. Zkrátka byla bída, byl zaveden lístkový systém,” uvedl k dobové situaci historik.

I v truchlivých letech se však odehrály příhody, které lze označit za humorné. Jako například takzvanou špekovou aféru.

Kniha, jež je výsledkem pětileté práce autora, je doplněna o mnoho dříve nepublikovaných fotografií. Na těch možná někteří rozpoznají své předky. “Jsou to desítky vlastně jmen, které se tam v té knize objevují. Jsou to příslušníci rakousko-uherské armády jako takové, příslušníci c. k. mariny, kteří sloužili u námořnictva,” řekl Martin Šebela.

Celá událost byla zakončena autogramiádou.