foto: Pardubický kraj

Praha: Pokračování stavby dálnice D35 na území Pardubického kraje, budování obchvatů Pardubic a Sezemic. Nejen o těchto tématech jednal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s generálním ředitelem Ředitelství silnic a dálnic Radkem Mátlem.

„Stavba dálnice D35 v našem kraji za poslední dobu velmi výrazně pokročila. Po dokončení prvních dvou úseků z Opatovic nad Labem přes Časy až do Ostrova nedaleko Vysokého Mýta byla v listopadu loňského roku zahájena výstavba kolem Vysokého Mýta až po Džbánov. Zhotovitele pak zná trasa z Ostrova do Vysokého Mýta i tunel Homole, kde však

foto: Pardubický kraj

jeden z neúspěšných uchazečů podal námitky proti výběru. Příští týden pak bude zahájena stavba v úseku Džbánov – Litomyšl. Na konci března pak ŘSD zahájilo výběrové řízení na zhotovitele stavby navazujícího úseku z Litomyšle do Janova v délce téměř 10,4 kilometru. Na tento úsek je vydáno pravomocné stavební povolení, probíhá majetkoprávní příprava a začíná archeologický průzkum. V květnu loňského roku pak byla zahájena stavba v úseku Janov – Opatovec s předpokladem dokončení v roce 2025,“ zrekapituloval aktuální stav budování dálnice D35 v kraji hejtman Martin Netolický.

Toho zajímal také stav budování obchvatů Pardubic a Sezemic. „Pokud vše půjde podle představ ŘSD, tak by samotná stavba mohla být zahájena přibližně v polovině roku. Jedná se nejen o obchvat Sezemic, ale také přivaděč z dálnice D35 do Pardubic. Proto se jedná vedle obchvatů samotného krajského města o mimořádně důležitou stavbu,“ sdělil hejtman Netolický.

foto: Pardubický kraj

Jednání hejtmana s generálním ředitelem ŘSD se zúčastnil také starosta České Třebové Zdeněk Řehák. Ten se zajímal především o možnost opravy silnice I/14 na průtahu městem či o přípravu na vybudování kruhového objezdu u Korada na výjezdu z města směrem na Opatov, Semanín a Rybník.