ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecké Roškotovo divadlo se dočkalo povýšení na Národní kulturní památku. Je tedy na seznamu nejhodnotnějších a nejvýznamějších památek naší země. Status by měl divadlu pomoci dosáhnout na finanční dotace.

Roškotovo divadlo, postavené v roce 1936 podle projektu významného českého architekta Kamila Roškota, bylo nově zapsáno na seznam Národních kulturních památek, kterých je v České republice asi 300.

Jedná se o funkcionalistickou stavbu. Roškot pracoval s jednoduchými geometrickými tvary. Strop sálu, pódium i hlediště jsou ve tvaru kruhové výseče, která se projevuje také u schodiště a v dalších prvcích. Výrazné jsou také stropy bočních chodeb.

Změny nastanou jak ve finančních možnostech, tak po praktické stránce. “U Národních kulturních památek je možnost čerpat i finanční prostředky z některých dotačních programů, na které kulturní památky takzvaně nedosáhnou. U kulturních památek pokud dochází k nějakým opravám obnovám a tak dále, tak závazné stanovisko vydává obec s rozšířenou působností nebo obecní úřad takové obce a tady potom bude vydávat závazné stanovisko kraj, Krajský úřad”, jmenovala nové podmínky Zuzana Vlasáková, tisková mluvčí Národního památkového ústavu v Pardubicích.”

Město nyní plánuje nainstalování nového informačního mluvícího panelu k budově divadla.