ČESKÁ TŘEBOVÁ – Rekonstrukce tzv. tunelů v České Třebové pokračuje. S potížemi se potýkají zejména řidiči kamionů, kteří musí jezdit objízdnou trasou po silnici III/35846, která vypadá již spíše jako tankodrom, rekonstrukce tunelů přitom bude probíhat ještě několik měsíců.

V letošních zimních měsících komplikovaly stavbařům práci velmi nízké teploty. V nedávné době se také objevily problémy u mostní konstrukce, po níž vede vedlejší železniční trať. Bylo zjištěno, že došlo k mírnému pohybu železničního tělesa a jeho příslušenství.

Na místě se pravidelně konají kontrolní dny, kterých se účastní i zástupci města, poslední se uskutečnil 16. března. “K tomu 16. 3. již byl uvolněn provoz pod posledním tím třetím deskovým mostem a ty stavební práce se přesunuly pod vlastní mosty a zhotovitel otevřel tu stavbu nebo resp. přeložku Semanínského potoka vprostřed toho druhého tunelu,” řekl Karel Švercl, vedoucí odboru rozvoje města a investic města Česká Třebová.

Emoce v poslední době vzbudil názorový článek hejtmana Martina Netolického, v kterém reagoval na nehodu nákladního vozidla na objízdné trase na silnici III/35846. V článku rozebírá špatný stav této silnice, možné příčiny a financování oprav. Samotná investice do logistického terminálu, do kterého jezdí denně desítky kamionů, prý také nebyla před realizací nijak konzultována s Pardubickým krajem, který je vlastníkem silnic v okolí. “Bude tato trasa rekonstruována a to pravděpodobně ve větším rozsahu, než bylo původně plánováno. K tomu by mělo dle předpokladů dojít v průběhu roku 2018,” řekl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Úlevu pro silnici III/35846 a místní obyvatele bude znamenat až znovuuvedení tzv “tunelů do provozu.