zdroj: Pardubický kraj

PARDUBICE – V návaznosti na otevření debat o vzniku nového leteckého muzea na území Pardubického kraje se hejtman Martin Netolický společně s vedením města Pardubic seznámil s fungováním Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. To ročně láká na 30 tisíc návštěvníků.

 „Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, které ročně navštíví přibližně 30 tisíc platících návštěvníků, není jen o statické expozici letadel, ale také o ukázce historických strojů, což je samozřejmě pro návštěvníky muzea velice zajímavé. V tuto chvíli je v muzeu 25 exponátů a z toho hned 22 je provozuschopných. Se stejnou myšlenkou nás společně s městem Pardubice oslovili organizátoři Aviatické pouti, kteří momentálně vlastní tři repliky historických letadel a jednají o zápůjčce dalších strojů. Jsme v tuto chvíli na počátku myšlenky, která by mohla být zajímavá nejen z hlediska samotného města, ale celého regionu,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se jednání v Mladé Boleslavi zúčastnil společně s primátorem Statutárního města Pardubic Janem Nadrchalem, náměstkyní Jiřinou Klčovou a náměstkem Janem Hrabalem.

„Pardubice jsou kolébkou letectví, a proto vítáme iniciativy spojené s rozšířením možností prezentace nejen odkazu Jana Kašpara, ale letectví obecně. Samozřejmě vítáme náměty, které nejsou jen o statických expozicích, ale také o doprovodných atrakcích, které lákají návštěvníky i opakovaně. Doba pokročila a žádá si nové moderní nápady, které vždy k danému tématu přitáhnou více lidí. Jsem přesvědčen, že společně s Pardubickým krajem jsme schopni vytvořit vhodné podmínky pro vznik obdobného projektu právě v Pardubicích,“ sdělil primátor Jan Nadrchal.

Nositelem projektu Leteckého muzea Metoděje Vlacha je Středočeský kraj. Muzeum je pobočkou Muzea Mladoboleslavska. Otevřeno veřejnosti bylo v roce 2015. Vznik muzea navazuje na činnost Nadačního fondu Metoděje Vlacha, založeného městem Mladá Boleslav v roce 2001, jemuž mladoboleslavský Aeroklub zapůjčil místo v hangárech na jeho stále se rozrůstající flotilu letadel. Nadační fond má patnáct pilotů, kteří s letadly nejen létají, ale pravidelně o ně pečují a udržují je v dobrém technickém stavu. Věnují se však i rekonstrukci zakoupených replik či stavbě nových letadel. Samotná budova muzea je inspirována tvarem letadla F-117 Nighthawk. Další informace o muzeu lze najít na www.letecke-muzeum-metodeje-vlacha.cz