ČESKÁ TŘEBOVÁ – Realizace poslední etapy protipovodňových opatření na Třebovce byla zahájena. Úprava toku má být provedena od obce Třebovice až k České Třebové. Cílem je provést úpravy více než pěti kilometrů toku řeky Třebovky skrze obce Třebovice, Rybník a část města Česká Třebová. “Budou se tam dělat úpravy toku, jeho prohlubování, rozšiřování. Stavba nábřežních zdí, stavba zemních zídek dál od toku, některé části budou hrazeny mobilním hrazením,” přiblížila práce tisková mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. V celém úseku se práce týkají i 22 mostů a lávek. “Ty mosty a lávky je potřeba strhnout, protože jejich profil není takový, aby pod nimi proteklo takové množství vody, takže se budou zvedat a je naprojektováno jiné technické řešení, které se tam bude realizovat,” doplnila Hana Bendová.

V Třebovici byly práce již zahájené. “Dojde k omezení vlastně chodu obce a lidi budou omezení tím, že se jim zastaví voda v důsledku přeložek sítí a kabelové televize. Doprava bude omezená, protože se budou dělat všechny lávky a mosty v obci,” řekl starosta obce Třebovice Libor Gremlica. Se stejnými problémy by se měli potýkat i obyvatelé Rybníka.

Práce na úpravě toku tohoto úseku byly zařazeny mezi ty poslední, protože výstavbou poldrů a zvýšením retenční kapacity rybníka Hvězda došlo ke změně povodňových průtoků. To umožnilo zvýšit míru protipovodňové ochrany přilehlého území. “Tohle všechno začalo letos v zimě nějakým kácením, teď tam probíhají nějaké technické práce a zemní práce, které už začaly. Mělo by to trvat asi dva roky, do půlky roku 2021,” dodala Hana Bendová. Realizace této etapy by měla stát 443 milionů korun. Tato suma má být částečně hrazena z dotačního programu Ministerstva zemědělství a podílet se na ní má i Povodí Labe.