ČESKÁ TŘEBOVÁ – Letos v lednu došlo k události, která obletěla svět. Ještě před slavnostním otevřením se na nové tělocvičně na Skalce zhroutila střecha. Osm měsíců po nehodě byla zahájena instalace nových vazníků. “Jako investor jsme si vyžádali jiný typ vazníků, příhradové jsme vyměnili za dřevěné lepené, protože podle zkušeností z jiných hal se tento typ osvědčil,” sdělil OIK TV hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Zmíněné vazné trámy jsou zhotoveny jiným výrobcem. “Chceme, aby rodiče, děti, trenéři, zkrátka všichni se cítili bezpečně. Pokud jde o zahájení instalace, tak pokračujeme podle harmonogramu,” uvedl hejtman Netolický.

Termín dokončení rekonstrukce je naplánován na prosinec letošního roku. V lednu roku 2018 by měla být tělocvična Vyšší odborné školy a Střední školy technické uvedena do řádného provozu. “Za školu jsem velmi rád, že se konečně pokládá střecha, že stavba dostane zase ten správný rozměr. Těším se, že už se zastřeší, vysuší a začnou vnitřní práce,” řekl ředitel VOŠ a SŠ technické Jan Kovář.

Nové vazníky, které mají zamezit další nehodě a zvýšit využitelnou výšku haly, jsou o 3 miliony dražší než jejich předchůdci. “Pardubický kraj bude investovat pouze částku, která je rozdílová mezi výrobou těch vazníků příhradových a těchto nových a pochopitelně i související práce, takže škoda, která přesahovala 20 milionů korun, za Pardubickým krajem nejde,” doplnil Martin Netolický.

Zatímco soudy ohledně určení viníka pádu střechy se asi potáhnou dlouhá léta, v tělocvičně by se mělo začít sportovat přibližně do roka od nešťastné události.