ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Radnice si v roce 2018 nechala vypracovat studii zabývající se případným zavedením úsekových měření rychlosti. To bylo provedeno ve více lokalitách po dobu jednoho týdne. Podle dostupných informací se zdá, že dokument potvrdil oprávněnost záměru města. “Skutečně zde byla v některých případech rychlost překračována až nad 100 kilometrů. Rekordmanem je jedno jednostopé vozidlo rychlostí 200 kilometrů,” sdělil OIK TV místostarosta města Pavel Svatoš.

Nutno připomenout, že motocyklista se zmíněnou rychlostí řítil obcí. Tedy tam, kde je povoleno jet nejvýše padesátkou. Svým počínáním tak mohl ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Právě jich jsme se zeptali, jaký mají na nápad města názor. “Myslím si, že je to dobře, protože někdy fakt jezdí, to je strašné,” řekla jedna z dotazovaných. “Úsekové měření určitě by mohlo být na Královéhradecké ulici a zejména u základních škol a mateřských školek,” navrhla další dotazovaná. “Já jsem si nikde nevšimla, že by jezdili hodně rychle, nesetkala jsem se s tím,” zaznělo z úst jiné dotazované.

Pro instalaci měřidel bylo zatím vytipováno pět míst. Jedná se o část silnice I/14 v úseku mezi světelnými křižovatkami v ulici Moravská. Uvažuje se také o ulicích Československé armády, Tvardkova a Letohradská. “Dále to jsou úseky v obci Knapovec ve směru na Ústí nad Orlicí,” doplnil místostarosta města Pavel Svatoš.

Celý projekt je však teprve na začátku. “První byl proveden ten sběr dat. Samozřejmě potom musí proběhnout jednání s policií, výběr dodavatele, realizace, povolení, žádosti, takže je to běh opravdu na dlouhou trať,” uvedl místostarosta Svatoš.

Pokud by vše probíhalo podle ideálního scénáře, mohlo by úsekové měření na vybraných silnicích začít fungovat do roku 2022.