ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČERNOVÍR) – V Černovíru se konal 28. ročník požárních závodů O Černého výra, který je zařazen do Velké ceny Ústeckoorlicka. Hasiči tak mohli porovnat své síly v požárním útoku, který se taktéž nazývá “královskou disciplínou”. Své dovednosti dorazilo předvést 22 družstev. “Jsme trošku zklamaný, neboť rok od roku ten počet klesá. Letos máme vlastně 13 družstev mužů, 6 družstev žen, 2 družstva veteránů a 1 družstvo veteránek,” řekla nám starostka SDH Černovír Zuzana Mačátová.

Jako první přišli na řadu muži. Domácí tým ale na umístění nedosáhl. “Závodili jsme v požárním útoku na 3B, což znamená přibližně nějakých 80 metrů. Pokus jsme měli takový nemastný neslaný, zdravý střed. Něco se nám tam trochu nepovedlo, ale tak běháme první rok, takže snad se to do příště zlepší, ale jsme samozřejmě rádi, že jsme pokus dokončili,” svěřil se nám Jakub Bříza. První tři místa patřila mužům z Horní Čermné A, Bystřece A a Lanšperka.

Mezi ženami zvítězily hasičky z Letohradu – Červená. “Útok se nám relativně povedl, sice tam ještě něco malinko vylepšit šlo, ale za ten čas 24,23 jsme spokojené. Co se týče okresní ligy, tak se nám povedlo vyhrát vlastně všechny závody,” sdělila nám Eva Vrbová. Jako druhé skončilo domácí družstvo z Černovíra. Třetí místo patřilo Mistrovicím. “Chtěly jsme skončit na třetím místě a to se nám naštěstí splnilo, i když naše proudařka nedoběhla, ale i tak se to povedlo, tak jsme za to rády,” dodala Michaela Stejskalová.

Putovní pohár si odvezli opět na rok do Polska, jelikož Stary Waliszów dosáhl nejdelšího platného času.