ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Středeční „malou prohibici“ na stánky a nekamenné obchody doplnila v pátek prohibice další. Ta zákaz prodeje tvrdého alkoholu rozšířila na všechny obchody, ale i na restaurace, diskotéky a další místa, kde by se mohl podávat. Limitní se stala hranice 20 %.

Policie má nyní s kontrolou dodržování zákazu plné ruce práce. Prodejce navštěvuje od středy minulého týdne a do vybraných provozoven se vrací. S kamerou jsme dostali možnost být kontrolám přítomni. Záběry jsou z Ústí nad Orlicí ze 17. září. Navštívili jsme stánek i kamenný obchod, kavárnu a restauraci. Vše bylo v pořádku. Podobně na tom byl jeden z českotřebovských supermarketů. Ani tady nebylo po tvrdém alkoholu ani památky. Slovo jsme dali také zástupcům restauračních zařízení v obou městech a na názor se ptali obyvatel.

Jak hygienickým stanicím uložil ministr zdravotnictví, konalo se v pondělí v Pardubicích už 6. jednání operativní porady všech zainteresovaných složek, aby sdělili výsledky své činnosti za 24 hodin. Jak z ní vyplynulo, učinila Policie ČR 1248 kontrol, Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla 775 kontrol, Celní správa jich učinila 270. Podle Aleše Boňatovského také nebylo potvrzeno podezření na otravu metanolem u prvního hospitalizovaného v Pardubické krajské nemocnici. Měl mít jiné zdravotní potíže, s otravou alkoholem nesouvisející.