LETOHRAD – Kulturní centrum uspořádalo další pokračování akce pod názvem “Letohrátky”. Zatímco první den byl zasvěcen zábavě s nádechem westernové tematiky v podání účinkujících takzvaně zvenčí, druhý den patřil zejména domácím spolkům, jejichž “stánky” byly rozesety v areálu MŠ Taušlova.

Vzhledem k tomu, že “Letohrátky” se konaly už pojedenácté, pravidelní účastníci tuto akci znají. My jsme ji však navštívili poprvé, a tak nás zajímaly její úplné začátky. “My jsme ji přivezli dá se říct z Polska, protože jsme byli před dvanácti lety se podívat u našich přátel v Bardu a tam měli podobnou akci. Mně se to moc líbilo, a tak jsme přes naše kulturní centrum se rozhodli ji také pořádat,” vysvětlil starosta města Petr Fiala.

Druhá polovina dvoudenního programu by s trochou nadsázky mohla být označena za náborovou akci místních spolků a organizací poskytujících vyžití v nejrůznějších kroužcích. Nabídka aktivit byla prezentována na zhruba dvaceti stanovištích. “Máme tady především karatisty, Taneční školu Letohrad, Taneční studio Ká, protože Letohrad je velmi taneční město, dále tady máme TJ Sokol, pak se k nám přidává Český červený kříž,” vyjmenovala některé z organizací pracovnice Kulturního centra Letohrad Vlasta Čepelková.

Zviditelnit se přijeli také policisté, hasiči nebo třeba myslivci. Někteří svou činnost představovali nejen na jednotlivých stanovištích, ale i na podiu a před ním. Příchozí si například mohli vychutnat ukázku karate a také parkouru, který se pro mnohé mládežníky stal hitem letošních “Letohrátek”. “Nejlepší tady byl parkour, protože se tady dá skákat a tak. Pak tady jsou různá stanoviště, různé aktivity, třeba hokejbal, deskové hry, támhle stánek,” zhodnotil ze svého úhlu pohledu Marek. “Podle mě bylo asi nejlepší karate a parkour, mě baví karate i parkour. Skákat přes různé překážky,” podělila se o dojmy Éťa. “Nejlepší byl parkour, ale vyzkoušel jsem si hokejbal, skákací hrad,” dodal Adam.

Za zmiňovaným sportem by zájemci museli dojíždět. Do Letohradu s ním totiž přijelo uskupení Aylla Pardubice. I když kdoví, možná už teď v některé z organizací z města s jelenem ve znaku přemýšlejí, jestli také nespustí kroužek parkouru.