PŘÍVRAT – Ačkoli v obci ani jejím nejbližším okolí žádné vinice nejsou, v Přívratu se v roce 2017 konal už 31. ročník vinobraní. Ve dvou dnech měli zájemci možnost ochutnat různé druhy vín a pobavit se při kulturním programu.

Pro mnohé návštěvníky prvního dne “Přívratského vinobraní”, které se jako tradičně uskutečnilo na návsi, mohl být jedním z vrcholů koncert skupiny Sto zvířat. “My k Přívratu máme takový zvláštní vztah, velmi dobrý, protože před třinácti roky jsme tady hráli, a náš dnešní pianista tady měl tehdejší svoji premiéru,” zavzpomínal pro OIK TV frontman kapely Jan Kalina.

Obnovenou premiéru si pianista mohl zpestřit ochutnávkou vína. To nebylo cizí celé řadě příchozích a nepohrdne jím ani Jan Kalina: “Já preferuji bílé, to mě naučil můj tatínek. Moje děti to ale říkají nejlépe – ´v létě bílé, v zimě červené´.”

Možnost držet se zmíněného motta měli návštěvníci druhého dne, kdy panovalo chladné a deštivé počasí. Ani to však organizátory z řad sboru dobrovolných hasičů nezaskočilo. “Jsme se na to připravili a postavili jsme stany, takže 500 míst je takzvaně na sucho,” uvedl starosta SDH Přívrat Petr Štangler.

Připraveny byly i dostatečné zásoby nápojů z révy vinné. “Burčáku jsme přivezli 1 600 litrů, vín máme, jak já říkám, obého druhu 900 litrů,” řekl Petr Štangler.

Téměř každý si tak mohl vybrat dle vlastní chuti. “Já mám teprve druhou skleničku, a mně vždycky chutná až po třetí. Piju tramín a zatím dobrý,” sdělil OIK TV jeden z návštěvníků akce. “Teď jsme okoštovali burčák, ten je dobrý,” řekl další příchozí.

Zachutnat nemuselo pouze víno, ale ku příkladu i “Přívratský bramborák”. O zábavu se postarala třeba show Železného Zekona nebo koncert brněnské skupiny Poutníci.