LANŠKROUN – V novém školním roce nezačíná pouze povinná školní docházka, ale také různé zájmové kroužky. Nejvíce jich nabízí domy dětí a mládeže. V našem miniseriálu jsme se vydali do Lanškrouna, kde Vám chceme v krátkosti představit aktivity, které nabízí zdejší Dům dětí a mládeže Damián.

Lanškrounský Dům dětí a mládeže Damián nabízí ve školním roce 2018 a 2019 různé zájmové aktivity pro děti a mládež od předškoláků po studenty středních škol. “Těch se účastní v našich kroužcích méně, ale středoškoláci navštěvují náš volnočasový otevřený klub, takže i tuto skupinu máme v domě dětí a mládeže zastoupenou,” sdělila nám ředitelka Iva Skalická. Tam třikrát týdně probíhají činnosti jako klub Prostřeno, klub Kariéra a Language coffee s konverzací v angličtině.

I mladší zájemci mají na výběr z celé škály různých kroužků. Od společenskovědních, technických, přírodovědných, sportovních až například po esteticky zaměřené. “Chodím na mladé designéry, to je tadyto a moc mě to baví. Pak chodím na plavání, to mě taky baví a ještě chodím na další kroužky a ty mám třeba ve své škole,” řekla nám účastnice kroužku Mladí designéři Anička Skalická. “Máme tady mnoho zájemců o sportovní kroužky. A o taneční kroužky. V podstatě taneční kroužky máme od předškolních žáků, právě po ty středoškoláky. Naše taneční skupina Juicy je v okolí velice oblíbená,” doplnila Iva Skalická. Mezi zajímavé kroužky patří například Malí kuchtíci, kde se děti učí vařit. Co uvaří a upečou si rovnou i sní nebo odnesou na ochutnání domů. Neztratí se ani Voltiž, což je akrobacie na koni nebo Plastikoví modeláři.

Pro tento rok je otevřený nový kroužek s názvem Parkour. Zájem o tento sport mají zejména chlapci. “I přesto, že jsme nasadili vysokou cenu u tohoto kroužku, tak v podstatě jsme ho měli ihned zaplněný a vidíme, že těch ddětí by bylo mnohem víc než jsme schopni uspokojit,” dodala Iva Skalická. “Líbí se mi tady a chodím sem jenom tenhle rok, tu jsem jakože poprvé a myslím si, že by to mohlo být fajn, protože mě to s kamarádem hodně baví, takhle různě divočit.,” podělil se s námi o dojmy účastník kroužku Parkour Míra Mastný.

Ceny aktivit jsou různé. Ve volnočasovém OK klubu jsou zcela zdarma. Klasické kroužky stojí od tří set po dva tisíce korun na rok.