ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nutné zlo. Tak by bylo v nadsázce možné označit rekonstrukce silnic ve městě na řece Třebovce.

Od června se opravuje komunikace I/14 v úseku od světelné křižovatky k rozcestí s odbočkou do obce Rybník. Práce probíhají po jednotlivých etapách. “Předmětem rekonstrukce je odstranění původního povrchu vozovky, včetně podkladních vrstev, výměna uličních vpustí a pokládka nových vrstev komunikace. Po dohodě s investorem probíhá na základě objektivního stavu podloží dané komunikace také sanace podloží,” sdělila OIK TV tisková mluvčí zhotovitele opravy silnice I/14 Iveta Štočková.

Zatímco první část je v podstatě dokončena, ty zbývající ještě čeká celá řada úprav. “V následujících dnech plánujeme dokončit frézování stávajícího povrchu vozovky.  Budeme pracovat na výměně uličních vpustí a provedeme sanace podloží, jejichž rozsah bude po dohodě s investorem určen až po odfrézování původního povrchu,” nastínila další průběh rekonstrukce Iveta Štočková.

A právě po obnažení původního povrchu došlo ke zjištěním, která měla zapříčinit nedodržení některých dílčích termínů. Ten výsledný by ale podle Ivety Štočkové být v ohrožení neměl. “I přes nepředvídatelné okolnosti, které nebyly součástí nám předané projektové dokumentace, děláme všechno pro to, abychom dodrželi celkový termín dokončení prací, který je dle smlouvy na konci října,” ujistila tisková mluvčí zhotovitele.

Další silnicí, která prochází obnovou, je ta v ulici Litomyšlská s označením II/358. “Práce na tomto úseku byly zahájeny v září odtěžením stávajících konstrukčních vrstev této vozovky a aktuálně se pokládá drenážní potrubí. Současně je realizována také rekonstrukce stávajícího vodovodního řadu,” přiblížil dosavadní dění na staveništi tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Na připravených úsecích se také navážejí nové konstrukční vrstvy vozovky v podobě štěrkových materiálů, takže se zdá, že akce probíhá podle harmonogramu. “Aktuálně nejsou známy žádné zásadní problémy, které by mohly ovlivnit plánovaný termín dokončení, který byl stanoven na druhou polovinu listopadu,” uzavřel Dominik Barták.