Radní při návštěvě školy (foto: Pardubický kraj)

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Krajský radní pro oblast školství Josef Kozel navštívil Střední umělecko-průmyslovou školu a odloučené pracoviště Centra celoživotního vzdělávání v Ústí nad Orlicí. Ateliéry umprumky by se měly v následujících letech přemístit do novostavby v areálu bývalé Perly, Pardubický kraj ale stále čeká na zveřejnění vhodných dotačních titulů, aby mohl stavbu zahájit.

 Škola sídlí v ulici Zahradní, ale její ateliéry se nyní nachází v budově v ulici Špindlerova. Odtud by se v budoucnu měly přesunout, a to do areálu bývalého textilního závodu Perla, kde byla v minulém roce dokončena výstavba Domu dětí a mládeže DUHA. „Vybudování ateliérů pro umprumku je jednou z našich hlavních investičních priorit v oblasti školství. Pevně věřím, že se nám v rámci nového programového období podaří na tento projekt získat finance z evropských fondů, odhadované náklady na stavbu se totiž pohybují kolem 100 milionů korun. Škola si ale nové moderní ateliéry zaslouží,“ sdělil radní Josef Kozel.

Na škole se podařilo v minulosti realizovat již několik investičních projektů, některé z nich naposledy v roce 2019. Jednou z nejvýznamnějších byla rekonstrukce tělocvičny za bezmála 2,4 milionu korun. Rekonstrukcí prošla také kotelna, do domova mládeže putovalo nové vybavení za 800 tisíc korun.

Pardubický kraj bude po vystěhování umprumky z budovy na ulici Špindlerova čelit rozhodnutí, jak s uvolněnými prostory naložit. Kromě školních ateliérů zde sídlí ještě odloučené pracoviště Centra celoživotního vzdělávání. „Budova ve Špindlerově ulici je obrovská, nebylo by proto výhodné v ní samotné vzdělávací centrum ponechat. Nabízí se řešení budovu opustit a centrum podobně jako ateliéry přemístit,“ dodal radní Kozel s tím, že se vše bude odvíjet od startu stavby nových ateliérů v areálu Perly.