LANŠKROUN – Slavnostní otevření polytechnického centra u ZŠ Dobrovského probíhalo zároveň s oslavami devadesátého výročí od založení první menšinové školy v Lanškrouně. Zúčastnili se jej zástupci školy, stavební firmy, Pardubického kraje a města. “Škola byla dlouhodobě lídrem v technickém vzdělávání na Lanškrounsku. Měli zde kroužek robotiky a mají ho do dnes. Mají projektové vyučování. Proto jsme se rozhodli tu jejich myšlenku, ten projekt, který byl v šuplíku realizovat,” řekl starosta města Lanškroun Radim Vetchý.

Škola také dostala od města ke svým devadesátým narozeninám dárek v podobě velkého dortu. “Škola byla slavnostně otevřena 15. září v roce 1929. My jsme hrdi na to, že to byla tehdy první česká menšinová škola. Od toho roku se píše její historie,” přiblížila ředitelka školy Dana Krátká.

Na programu nechyběl ani přípitek a následně společná prohlídka devíti odborných učeben. V přízemí se nachází dílny na zpracování kovů, keramiky a dřeva. “V učebně pro obrábění dřeva je 20 truhlářských hoblic, trošku z nostalgie jsme deset hoblic nechali původních z původních dílen. 10 hoblic je nových. Každé pracoviště bude vybaveno základními nástroji pro obrábění dřeva,” řekl zástupce ředitelky školy Pavel Resler. Další patro patří učebnám pro výuku technických oborů a přírodních věd. Na vrchním patře se nachází kuchyňka, učebna rodinné výchovy a aula. “Kde mohou probíhat různé odborné přednášky, různé akce související se školou, vyhodnocování žáků, atd.,” dodal Pavel Resler. Bezbariérovost budovy je zajištěna výtahem.

Pavilon mohou využívat i ostatní školy či organizace z Lanškrouna a okolí. Samotná stavba trvala necelý rok a stála 47 milionů 600 tisíc korun. Z této částky hradila Evropská unie 95 % a pěti procenty se podílelo město Lanškroun.