ČESKÁ TŘEBOVÁ – Jedno z řady dopravních omezení v našem regionu je minulostí. Přibližně rok trvající rekonstrukce podjezdů pod železniční tratí tzv. tunelů v České Třebové skončila a úsek byl otevřen.

Slavnostního přestřižení pásky se ujali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jeho náměstek Michal Kortyš zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost, poslanec Martin Kolovratník a zástupci stavebních firem. “Stavba samotná patří mezi poměrně nákladné. Vyšla na 118 milionů korun. Pardubický kraj získal dotaci od SŽDC a SFDI ve výši 76 milionů korun,”  řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Samotná rekonstrukce je unikátní jednak díky spolupráci mnoha subjektů a pak také po stavebně-technické stránce. “Silnice, která podcházela pod tunely, byla zahloubena o 70 centimetrů, k tomu, aby to šlo udělat, tak byl vytvořen 450 metrů dlouhý most, který vlastně monoliticky zakryl potok, ten se přemístil do středu vozovky,” objasnil Miroslav Němec, ředitel SÚS Pardubického kraje,

“Jsem strašně rád, že se ta stavba podařila, protože řeší napojení průmyslové zóny na silnici první třídy a hlavně na výjezd na Svitavy,” sdělil starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Nedlouho po otevření úseku pod tzv. tunely, již den před slavnostním otevřením, začali někteří lidé kritizovat zákaz vstupu chodců. “Bohužel parametry chodníku jsou jasně stanoveny a my bychom nebyli schopny v té chvíli vykrýt požadavek míjení dvou kamionů proti sobě. Jsme vážili priority a prioritou jednoznačně musí být odvedení dopravy na I/14 a zamezení tomu, aby zde byla enormní dopravní zálež v okolních obcích a právě ve městě Česká Třebová,” vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Stavební ruch v této lokalitě ale ještě zdaleka nekončí. “Čeká nás v příštím roce další stavba a to je kruhový objezd, který navazuje na tuto stavbu, a tím si myslím, že by mohlo být vyřešeno to celkové zklidnění té nákladní dopravy. Bude už koncipován, tak aby tam byla odbočka na budoucí obchvat města Česká Třebová,” sdělil starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Kamionovou dopravou zničená silnice vedoucí na Semanín, kudy vedla objízdná trasa, by se měla začít opravovat ještě do konce tohoto roku.