ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Autobusové nádraží je už nějakou dobu předmětem debaty mezi nejužším vedením města a společností, která centrální zastávku provozuje. V minulosti se sice vyskytly jakési úvahy o přestěhování autobusového nádraží k tomu vlakovému, ale ty měly kratší než jepičí život. “Město v žádném případě nemá záměr zrušit autobusové nádraží v Lochmanově ulici,” ujistil starosta města Petr Hájek.

Žádné obavy tedy nemusí mít ani obyvatelé, ani zastupitelé, kteří se proti myšlence stěhování ohradili. Všechny jmenované bude asi zajímat to, o čem tedy radnice s provozovatelem nádraží v současnosti jedná. “Ve smyslu toho, že by se autobusové nádraží zmenšilo na cca 2 třetiny stávající plochy, že by došlo k celkové úpravě a modernizaci tohoto prostoru. Bylo by vybudováno nové odbavovací centrum,” přiblížil možnou proměnu starosta Hájek. Společnost situaci konkrétněji komentovat nechtěla. Navrhované možnosti ani nevyvrátila, ani nepotvrdila. “Vše je otázkou dalších jednání. Obecně mohu říci, že se s městy snažíme spolupracovat,” sdělila OIK TV mluvčí společnosti ICOM transport Marcela Průchová.

Hledání optimálního řešení se nebrání ani někteří zastupitelé města, ovšem pouze za určitých podmínek. “Autobusák musí zůstat v centru města. Musejí veškeré linky, které tam vedou, přes autobusák, nebo z autobusáku, tak musí vést i do budoucna. A komfort, který je zajištěn pro obyvatele dnes, tak musí být zajištěný i příště,” má jasno zastupitel Jaroslav Řeháček.

Další budoucnost autobusového nádraží je závislá na tom, jakým způsobem by byly vypořádány majetkoprávní vztahy mezi městem a provozovatelem stanice. Podle starosty města Petra Hájka je záležitost během na dlouhou trať. Do cíle by se účastníci měli dostat v průběhu tří až pěti let.