ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Některá školská zařízení v Ústí nad Orlicí prochází rekonstrukcí. Největší z nich se týká ZŠ Na Štěpnici, kde se zatepluje budova a také se opravuje elektroinstalace družiny. V MŠ v Černovíru se provádí opatření ke snížení výskytu radonu. Na prvním stupni ZŠ Komenského, v budově Na Štěpnici, proběhla výměna oken a dveří. Škola a družina se také zatepluje.

V družině bylo navíc nutné, aby se zrekonstruovala elektroinstalace. „Tato akce je docela rozsáhlá. Byla zahájena již ve školním roce a dokončena by měla být do konce letošních letních prázdnin,” řekl starosta Petr Hájek. Rekonstrukce představuje výdaje ve výši zhruba 13 milionů korun, z toho 7 milionů pokryje dotace z operačního programu Životní prostředí.

Na novinky se můžou těšit i děti ze ZŠ Třebovská v Hylvátech. „V letošním školním roce jsme měli jednu velkou akci, a to byla stavba dětského hřiště pro školní družinu, kterou jsme dokončili v prvních 14 dnech měsíce července. Byla to akce zhruba za 500 000 korun za podpory města,” řekl Pavel Svatoš, ředitel ZŠ Třebovská. Dále byly provedeny drobné úpravy. Na chlapeckých toaletách na prvním stupni jsou nově instalovány bezdotykové splachovače. A některé třídy jsou vymalovány.

V MŠ v Černovíru proběhla opatření ke snížení výskytu radonu, který se zde ve zvýšené míře objevil před pár lety. „Toto měření proběhlo před 10 lety a proběhlo v pořádku. Nyní během těch posledních čtyř let byla vyměněna okna a dveře, takže budova byla více utěsněná,” zmínila Jana Venclová, ředitelka MŠ Černovír. Neřešila se však izolace proti radonu, proto došlo k jeho kumulaci v místnostech. Jelikož hladina tohoto plynu byla zvýšená jen mírně, nebezpečí zatím nehrozilo. „Firmou, která tady dělala tato opatření, nám bylo řečeno, že jsme na tom pořád ještě dobře, že jsou školy a školky, které mají překročené limity nesčíslně krát,” řekla Jana Venclová. Výdaje na stavební úpravy v černovírské školce vyjdou na čtvrt milionu korun.