ČESKÁ TŘEBOVÁ – V okolí jediné dochované románské rotundy ve východních Čechách, rotundy sv. Kateřiny v České Třebové bude možná vymezeno ochranné pásmo! V Malém sálu Kulturního centra se konalo veřejné jednání s obyvateli dotčené lokality.

V úvodu jednání o vyhlášení ochranného pásma, které by pro obyvatele v praxi mohlo znamenat např. komplikace při úpravách domů nebo okolí, byly příchozí seznámeni se zněním návrhu a následně se přistoupilo k diskusi. “Hlavně nás zajímá, kdo inicioval vlastně vůbec ten záměr tu ochrannou zónu vytvořit a druhá věc je, kdo vlastně, dá se říct vykreslil tu zónu tak, jak je, protože si myslím já osobně a samozřejmě nejenom já, že je to absolutně nesmyslní návrh,” prohlásil obyvatel města Petr Gregar.

Územní řízení o vymezení ochranného pásma zahájil místně příslušný orgán státní památkové péče na návrh Krajského úřadu Pardubického kraje. “Tuto památku je podle našeho názoru nezbytné chránit zvýšeným způsobem, tak jsme požádali Městský úřad v České Třebové, který má tuto agendu na starosti, aby vyhlásil ochranné pásmo,” sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “Co proboha dneska tam chtějí chránit, když kostelíček je zastavěnej, není vidět a tam jako teda ta architektura taky nic moc, protože všichni jsme tam museli stavět nějaký budníky,  takže jako myslím si, že tam už jako se opravdu víc zkazit nedá u toho kostelíčka,”  Lenka Paulíková.

Vymezení ochranného pásma je navrženo v oblasti několika set metrů v okruhu rotundy. “Nechci nikomu sahat do svědomí, ale mám pocit, že ten, kdo to kreslil snad ani nebyl na místě samém, aby se podíval, co vůbec do té mapy jako zakreslil, protože některý věci mě tam přijdou úplně zcestný,” řekl starosta města Jaroslav Zedník. “Podle našeho názoru by měl být určitě zmenšený na bezprostřední okolí, tzn. zejména na pohledovou stranu ze zámostí a nejbližší okolí rotundy sv. Kateřiny ze 13. století. To, že se tam zahrnuje širší oblast to je asi pravděpodobně návrh zpracovatele, rozhodně ovšem ne Pardubického kraje,” pověděl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Město Česká Třebová jako účastník řízení s návrhem na vyhlášení ochranného pásma nesouhlasí a rozhodlo se podat námitku. Nesouhlasila ani drtivá většina účastníků řízení, která na projednání přišla a v závěru se řada z nich podepsala pod městem formulovanou námitku. Věcí se dále bude zabývat orgán památkové péče při odboru rozvoje města a investic v České Třebové.