ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V budově DDM Duha mohou zájemci podepsat dokument, který volá po tom, aby byla započata výstavba nového domu dětí. Pod text petice zatím svůj podpis připojilo asi 150 lidí. Většina tak učinila online. Signatáři sledují stejný cíl jako zaměstnanci organizace. “Rádi bychom, aby se změnil přístup zastupitelů města Ústí nad Orlicí k novostavbě Domu dětí a mládeže Duha. Ten projekt je zpracován již mnoho let, mění se, aktuálně se nějak uzpůsobuje, upravuje. A teď už tak rok leží prostě v šuplíku,” odůvodnila vznik dokumentu ředitelka DDM Duha Štěpánka Svobodová.

Petice by měla být uzavřena do konce června a následně oficiálně předána zástupcům města. “Obsah petice já osobně považuji za pozitivní, protože zde vlastně získáváme názor veřejnosti, která je ve shodě s názorem městského zastupitelstva. Jenom ten odklad vlastní stavby možná ve veřejnosti vyvolal obavu,” řekl k petici starosta města Petr Hájek.

Podle ředitelky domu dětí, který v současné době navštěvuje 1 150 účastníků zájmového vzdělávání, je stav nynější budovy neutěšený, ba dokonce alarmující. “Například tady je staré potrubí, nefunkční, které se párkrát do roka ucpe a v keramice v suterénu tam plavou výkaly, takže hygienicky naprosto nevyhovující věc,” uvedla příklad ředitelka Štěpánka Svobodová.

Starosta Petr Hájek OIK TV sdělil, že město od záměru výstavby v areálu po někdejší Perle 01 neustoupilo. Naopak vyhlásilo výběrové řízení na dodavatele stavby. Vzhledem k nárůstu odhadovaných nákladů z 54 na 90 milionů korun se prověřují možnosti financování. “V současné době zároveň město podává žádost o dotaci z programu Ministerstva pro místní rozvoj a samozřejmě i úspěch, nebo neúspěch získání dotace bude rozhodujícím faktorem pro zahájení výstavby domu dětí a mládeže,” zaznělo také z úst starosty města Petra Hájka.

Jinou eventualitou je využití úvěru. O další budoucnosti novostavby by zastupitelé měli rozhodovat na svém zářijovém zasedání. Pokud by záměru udělili pomyslnou zelenou, mohly by být práce zahájeny letos na podzim.