OPATOV – Obedience, agility či dog dancing – to jsou jen některé aktivity, které je možné provozovat s nejlepším přítelem člověka, tedy psem. András Púza z Maďarska však položil základy nové disciplíně pod názvem “Hard Dog Race”.

Na opatovské motokrosové dráze se obvykle prohánějí závodníci na dvou kolech. Tentokrát si to však s bahnem, převýšením a zatáčkami rozdalo přibližně šest stovek dvojic ve složení běžec a jeho pes. První ročník přilákal účastníky z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska a Německa. Bez ohledu na národnost a velikost psa museli všichni pokořit stejnou trať. “To je 6 kilometrů, 16 překážek. Tam jsou různé překážky. My tady momentálně máme třeba ´velké áčko´, velké schody, vodní příkopy, suché příkopy, zdolání pneumatik,” doplnila oblastní ředitelka “Hard Dog Race” pro ČR Petra Makovská.

Soutěžilo se ve třech kategoriích. Tedy muži, ženy a týmy. Vítězem se měl stát ten pár, který všechny nástrahy trati překonal nejrychleji. Na cestě do cíle ale zúčastněné mohly potkat situace znamenající zdržení. “Jedná se o to, že pokud nezdolají překážku, pes nebo člověk, udělají 30 trestných dřepů a můžou běžet dál. Když někdo uvidí, že mají problém, tak mu musíte pomoci, jinak můžete dělat třeba trestné dřepy i za to, že někomu nepomůžete,” sdělila OIK TV Petra Makovská.

Mezi muži zvítězila dvojice Roman Sedláček a Asterix. Ženám kralovaly Petra Mencáková se Sárou. Nejlepším družstvem se stal tým pod názvem “Eskadra Punťa a Alík”.