TÜBINGEN – Mezinárodní konference k Dunajské strategii se na pozvání prezidenta vládního kraje Tübingen Hermana Strampfera zúčastnili také zástupci Pardubického kraje hejtman Martin Netolický a náměstek pro dopravu Jaromír Dušek. Hejtman využil svého vystoupení k otevření otázky o vybudování mezinárodní vodní cesty Dunaj – Odra – Labe.

„Tato myšlenka rozhodně není nová. S touto vizí přišel téměř před sto lety úspěšný český podnikatel Tomáš Baťa. Dodnes se na ni ovšem nenašly finanční prostředky. Řada lidí přitom považuje projekt za vědecko-fantastický. Všichni přitom víme, že lodě musí v současnosti obeplouvat celou Evropu. Průplav proto vnímám jako významnou součást Dunajské strategie a měl by být vnímán velmi vážně,“ vyzval Netolický.

Zlepšení mobility prostřednictvím vnitrozemských vodních cest je skutečně jedním z pilířů Akčního plánu Dunajské strategie. Ten přijalo všech čtrnáct zúčastněných států. „V investičních prioritách ho měly také vlády České republiky, vždy dostaly přednost jiné infrastrukturní projekty. Všechny státy trápí přetížené silnice a železnice. Vodní doprava je jednou z možných cest, jak zlepšit podmínky také pro obchod. V tomto směru budeme žádat i ostatní partnery o spolupráci. Jestli je něco skutečně celoevropským projektem, tak je to spojení hlavních toků,“ upozornil hejtman a pokračoval: „Domnívám se, že přímé vodní spojení z Hamburku až do Černého moře je velmi atraktivní také pro Německo, neboť výrazně zkrátí dobu dopravy zboží směrem na jihovýchod Evropy. Projekt Dunaj – Odra – Labe protíná téměř celé území Pardubického kraje a počítáme s ním v Politice územního rozvoje státu a pochopitelně také v územním plánu kraje. V regionu jsou v plánu realizace částí trasy vodního kanálu a navrženy stavby plavební stupeň Přelouč II a přístav Pardubice,“ doplnil.

V letošním roce se připravuje mezinárodní studie proveditelnosti financovaná ze zdrojů Evropské unie, jejíž výsledky budou předloženy vládě České republiky do konce roku. Projekt je v kompetenci Ministerstva dopravy České republiky.

Dunajská strategie
Strategie Evropské unie pro podunajský prostor je makroregionální iniciativou DG REGIO s cílem využívat integrovaného přístupu k řešení výzev, kterým čelí země v povodí Dunaje. Byla schválena Radou Evropy dne 24. června 2011. Do projektu se zapojilo osm členských států, včetně České republiky a šest nečlenských států. V České republice je garantem Úřad vlády a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nejvýznamnějším dokumentem je Akční plán, který má čtyři pilíře a 11 prioritních oblastí.