ILUSTRACE_ZAMEK LITOMYSLPARDUBICE – Jediná hmotná památka v Pardubickém kraji zapsaná na seznamu UNESCO si snad konečně oddychne. Těžkotonážní nákladní automobily by mohly v blízko době zmizet z okolí zámku v Litomyšli. Krajský úřad Pardubického kraje totiž vydal formou veřejné vyhlášky opatření, na jehož základě bude nákladním automobilům s hmotností nad 12 tun zapovězen vjezd na silnici II/358 vedoucí kolem zámku.

Nákladní doprava na silnici II/358 v současném rozsahu již dávno nepatří. Výstavbou logistického terminálu společnosti Metrans v České Třebové vzrostla zátěž této komunikace, která původně sloužila pouze pro místní nákladní dopravu, nikoliv pro tranzitní,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nedovedu si představit, že na původní dlažbě v okolí litomyšlského zámku, který je zařazen na listinu světového kulturního dědictví UNESCO, by nadále v poměrně křivolakých uličkách jezdily těžké nákladní vozy,“ podotkl hejtman Netolický.

Návrh stanovení místní úpravy se týká provozu nákladních vozidel s hmotností nad 12 tun na silnicích I/35, II/358, II/360 v Litomyšli a na silnicích I/14, II/358, III/31512, III/36012 v České Třebové. Opatření bude vyvěšeno na úředních deskách městských úřadů do 2. srpna 2016. Od té doby běží 30denní lhůta pro podání písemně odůvodněných námitek.