160316_ODM 2018 V PARDUBICKEM KRAJIPARDUBICE – Pardubický kraj podal závaznou přihlášku do výběrového řízení na pořadatelství Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018. Závody a soutěže mladých sportovců by na přelomu ledna a února měly hostit Pardubice, Litomyšl, Česká Třebová, Letohrad, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto a skiareály na Dolní Moravě a v Čenkovicích.

Výběrové řízení na pořadatele olympiády dětí a mládeže organizuje Český olympijský výbor, na němž nyní stojí rozhodnutí, komu pořadatelství přiřkne. Letošní zimní olympiádu pořádal Ústecký kraj. V jeho stopách by chtěl jít Pardubický kraj zejména z hlediska finančního zajištění. Celkové výdaje na pořádání olympiády jsou odhadovány na 15,1 milionů korun, přičemž kraj by se na pokrytí této částky podílel 8 miliony korun.

„Finanční nároky na pořádání akce se každým rokem zvyšují, a proto chceme výdaje udržet v rovině, kterou nastavil Ústecký kraj. Zdá se mi, že rostou především náklady na doprovodné aktivity, které nesouvisejí přímo se sportováním mládeže jako například podmínka zajištění kompletního servisu pro 500 VIP hostů,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Tímto směrem rozhodně jít nechceme. Budeme klást důraz především na sport, jelikož jsem přesvědčen, že společenské aktivity tohoto typu nemají být hrazeny z veřejných rozpočtů. V této věci vedeme s olympijským výborem jednání a doufáme, že naše koncepce uspěje,“ dodal hejtman Netolický.

Pardubický kraj v roce 2003 pořádal historicky první olympijské hry dětí a mládeže, a sice jejich letní variantu. O pořadatelství zimní her se zasadil i při plánování letošního ročníku, ale přednost dostal Ústecký kraj. „Tenkrát jsme bohužel neuspěli, ale získali jsme cenné zkušenosti, které jsme se snažili zúročit. Přípravě podkladů pro přihlášku jsme věnovali opravdu hodně pozornosti, a proto věřím, že budeme úspěšní,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný.

Sportoviště a zázemí olympiády by mělo být rozmístěno po celém Pardubickém kraji. V plánu je, že se disciplíny alpského lyžování uskuteční ve Skiresortu Buková hora, skicross a snowboarding ve Ski areálu Větrný Vrch na Dolní Moravě, běžecké lyžování, biatlon a lyžařský orientační běh v Letohradu, krasobruslení v Litomyšli a lední hokej v České Třebové a Chocni. Taneční soutěže by měl hostit Smetanův dům v Litomyšli a šachovou soutěž pak Evropské školící centrum tamtéž. To by bylo zároveň i olympijským domem.

Zahajovací ceremoniál Her zimní olympiády je plánován v Tipsport areně v Pardubicích a zakončení pak na zimním stadionu v České Třebové. Medailový ceremoniál by hostil Kulturní dům Ústí nad Orlicí. Celkově je očekáváno 1680 účastníků her včetně realizačních týmů, přičemž každý kraj vyšle 92 soutěžících do 11 sportovních odvětví.