PARDUBICE – V jednacím sále rady na krajském úřadu v Pardubicích se včera sešli hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a jeho 1. náměstek Roman Línek se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Hlavními tématy jednání krajské tripartity byla zlepšená ekonomická situace nemocnic poskytujících akutní péči a jejich plánovaná fúze do jednoho silného subjektu. Triparita se zabývala také otázkami nezaměstnanosti, ale i středoškolského vzdělávání či dopravy.

„Diskuze se zástupci zaměstnavatelů a odborů je pro nás vždy velmi zajímavá a přínosná. Poskytuje nám důležitou zpětnou vazbu k rozhodnutím, která někdy nejsou vůbec jednoduchá. Jedním z velkých témat dnešního setkání bylo zdravotnictví. Jsem rád, že zástupci tripartity vnímají naše kroky ve zdravotnictví pozitivně,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Zástupci zaměstnavatelů a odborů se dozvěděli, že se kraji podařilo situaci ve zdravotnictví konsolidovat. Podle Netolického se jednoznačně osvědčil společný postup nemocnic při vyjednávání s pojišťovnami. „Například Pardubická krajská nemocnice, která měla vždy největší finanční problémy, dokázala letos hospodařit s kladným výsledkem. Sjednocení řízení nemocnic a společné nákupy ukazují, že jsme se vydali správnou cestou. Fúze je správným krokem. Nemocnice si budou moci v případě potřeby pomoci nejenom ekonomicky, ale také personálně,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.

Náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek upozornil, že nemocnice vykazovaly v minulosti roční ztrátu v průměru 150 milionů korun. „I díky společnému postupu vůči pojišťovnám a tomu, že se podařilo vyjednat doplatky i z minulých let, skončily letos nemocnice pouze ve ztrátě 2,5 milionu korun. Na konci roku budeme mít jednu silnou společnost, s majetkem ve výši půl miliardy korun,“ řekl náměstek Roman Línek. Kraj již začal s obnovou přístrojového vybavení v nemocnicích a plánuje další investice. „Máme připraveny investice do přístrojového vybavení ve všech pěti nemocnicích za čtvrt miliardy korun. Jedná se o největší investice za posledních deset let,“ doplnil Línek.

Zástupci zaměstnavatelů a odborů dostali informace o problémech s výkupy pozemků potřebných pro výstavbu R 35, jednáních se starosty o přivaděčích k této stavbě, ale i investicích do silnic II. a III. třídy v kraji. Debatovalo se také o školství, vývoji počtu dětí na středních školách a přijímacích zkouškách.

Přibývá nezaměstnaných na Pardubicku

O nezaměstnanosti v roce 2013 a prvním čtvrtletí 2014 v Pardubickém kraji informoval ředitel Úřadu práce Petr Klimpl. V kraji je v evidenci úřadu práce 27 tisíc uchazečů o zaměstnání. Problémem je dlouhodobá nezaměstnanost. Na Svitavsku mírně klesla, naopak přibývá nezaměstnaných na Pardubicku.